Progress Bar günlük hayatta bilgisayar ortamında sıkça kullanılan bir uygulamalardandır. Bu yazıda, ilk olarak ProgressBar aracının özellikleri hakkında bilgiler vereceğim. Sonrasında ise ProgressBar kullanımı daha iyi anlamanız için bir kaç örnek uygulama paylaşacağım.
ProgressBar Kullanım Alanı
ProgressBar Özellikleri
ContextMenuStrip: Bu özellik diğer bir kaynak ile ilişki yapılmasını sağlar. Bu ayar ile göstereceği Progress’i alır ve kendini ayarlar.
Enabled: ProgressBar’ı kullanabilmek için bu değerin True olması gerekir. Diğer durumda pasif durumda olacağından kullanılamaz.
Maximum: Progressbar’ın takip ettiği işlemin tamamlandığını belirten son değeridir. Yani bu değer ile işlem %100’e ulaşmıştır.
Minimum: Nesnenin ilgili progress aralığına başlayacağı başlangıç referans değeridir.
Step: Bu değer progressbar nesnesinin içinin dolum oranını göstermektedir. Mesela resimdeki değeri 10 olduğu için yüzdelik dilimde düşünürsek her %10’luk değere ulaştığında bu durumu progressbar’da gösterecektir.
Style: Bu kısım ile ProgressBar nesnesinin dolum işlemini göstereceği görüntüsü seçilmektedir. Bu kısımda 3 farklı dolum şekli vardır. Blocks, Continuous ve Marquee
TabIndex:
Value: ProgressBar dolma işlemi başladığı andan bittiği ana kadar geçen süreçteki değerlerin aldığı kısım.
Visible: Nesnenin görünürlüğünü ayarladığımız özellik kısmı.
ProgressBar ile İlgili Örnek Uygulama
İlk Uygulama
Bu uygulama ile progressbar nesnesini ilk kez kullanacak olanlara bu nesnenin kullanımını göstermek amaçlı oldukça basit bir örnektir. Bu örnek ile basit bir şekilde çalışma mantığı özetlenmiş oldu.
private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
progressBar1.Minimum = 0;
progressBar1.Maximum = 100;
progressBar1.Value = 60;
}
İkinci Uygulama
Bu uygulama biraz daha zor olacak en azından ProgressBar nesnesi kendi value değerini kendisi alıp işleyecek. Bu uygulama ile de ProgressBar ile başka bir nesne ile bağlantı kurmayı öğrenmiş olacaksınız. Bunu ise yapmanın en basit yolu ise iki farklı sayı aralığı vererek bu sayma işlemini kontrol ettirmektir. Bu sayı aralığı işlemini bu uygulama için ya for döngüsü ile yada timer ile verilebilir. Ben for daha kolay olması bakımından for döngüsü ile yaptım siz isterseniz timer ile deneyebilirsiniz.
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
for (int i = 0; i <= 100; i++)
{
progressBar1.Value = i;
}
}
Bu iki örneğin çok basit olduğunun farkındayım. Fakat bu konu ile ilgili güzel bir uygulamayı ilerleyen günlerde paylaşacağım. Şimdilik bu kadar 🙂