Bu yazıda photoshop daki silgi araçları ile ilgili bilgiler vereceğim. Photoshop’a yeni başlayan bir kişi için Eraser Tool pek bir şey ifade etmese de aslında oldukça önemli bir araçtır. Doğru yerde kullanmayı bilirsek çok güzel işler başarabiliriz.
Photoshop Eraser Tool Araçlarını Tanıyalım
Photoshop Silgi Araçlarını Tanıyalım
1.Eraser Tool (Silgi Aracı) Farenin sol tuşuna basarak kullandığınızda seçili resmin piksellerini silerek resmi temizler. En ilkel silgi aracıdır. Bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.
Brush: Bu özellikle silginin boyutunu ayarlıyoruz. Yapacağınız işleme göre seçim yapmak size kalmış. Mode: Burada üç farklı özellik var. Bu özellikler ile silginin türünü seçmiş olursunuz. Pencil ile kalem türünde silme yapar. Brush ile dairesel Block ile ise karesel silme yapar. Opacity: Saydamlık ayarı yapılır. Bu sayede daha keskin veya yumuşak silme işlemleri yapılabilir.
Erase to History: Bu özellik silgi aracında oldukça önemlidir. seçili layer üzerinde yapmış olduğunuz işlemleri erase to history özelliğini aktif ederek temizleyebilirsiniz.
2. Background Eraser Tool (Arka plan silgisi)
Bu silgi ile daha hassas silme işlemleri yapabilirsiniz. Resim içerisinde Alt tuşu ile seçtiğiniz bir renk tonunu silmesini engelleyebilirsiniz. Bu silgi ise arka plan temizleme işlemleri yapılmaktadır.
Brush:Bu özellikle silginin boyutunu ayarlıyoruz. Yapacağınız işleme göre seçim yapmak size kalmış.
Sampling: Bu menu kendi içinde üçe ayrılır. Silginin tip seçiminde kullanılır. Bunlar Continuous; Birbirine yakın tonları siler. Once; Bir kere tıklayıp sonra sürekli süreklenir ise ilk tıklamadaki renk tonunu yakın olanları siler. Background swatch; Arkaplan olarak seçilen rengi siler. Limits: limits özelliği de kendi arasında üç kategoriye ayrılmıştır. Bunlar; Find Edges; köşeleri bularak işlem uygular. Contigous; yakın pixellere müdahale edileceği zaman kullanılır.
Discontigous; uzak pixellere müdahale edileceği zaman kullanılır.
NOT: Limits özelliğinde pixel seçimi yapmak gerekir bunun için ALT tuşuna basılı tutarak müdahale etmek istediğiniz renk tonuna mouse ile SOL
Tolarence: buradaki çubukla oynayarak pixellere yapılacak işlemlerin yakınlık tonları ayarlanır. Tolarence değeri düştükçe daha zıt tonlar artıkça daha yakın tonlar silinir.
Protect foreground color: Buradaki seçenek işaretlenirse belirttiğimiz ön plan rengi korunacaktır.
3.Magic Eraser Tool (Sihirli Silgi )
Bu silgi ile yakın tonlardaki pixelleri kolayca silebiliriz. Şimdi bu aracıda yakından tanıyalım.
Sample All Layers: Bu seçenek aktif hale getirildiğinde. Çalışma sayfasında yer alan bütün katmanlardan (layer lardan) örnek tonlar alınır.
Opacity: Silme işleminin şeffaflığını ayarlar. Değer düşürülürse daha opak (net olmayan) bir silme işlemi yapacaktır.
Gerçekten de güzel bir yazı olmuş ve bana çok fazla yardımcı oldu. Eraser toolu nasıl kullana bileceğim hakkında bana yardımcı oldu. Photoshopa başlayanlar için güzel bir kaynak olmuş saolun…
bir şey değil beğendiğiniz için ben teşekkür ederim. silgi araçlarını bilgiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım. Photoshop Eraser araçları ile gerçekten de hoş çalışmalar yapılabilir.